| Szkolenie rozpoczynające realizację Dobrowolnego Programu Znakowania Wartością Odżywczą w PolsceGłówny Inspektorat Sanitarny i Stowarzyszenie „Polska Federacja Producentów Żywności” wychodząc naprzeciw zaleceniom strategii Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) w zakresie diety, aktywności fizycznej i zdrowia oraz realizując zalecenia Komisji Europejskiej zawarte w „Białej Księdze Strategia dla Europy w zakresie zagadnień zdrowia związanych z żywieniem, nadwagą i otyłością”, zgodnie ze stanowiskiem Rządu Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 13 lipca 2007, które mówi, że:
 •	znakowanie jest ważnym elementem wspierającym edukację żywieniową konsumentów i powinno stanowić jej naturalne uzupełnienie
 •	etykiety powinny zawierać czytelną i użyteczną dla podejmowania decyzji konsumenckich w zakresie odżywiania informację, która nie  powinna zawierać elementów mogących ograniczać prawo jednostki do swobodnego wyboru stylu życia i sposobu odżywiania
 •	zmiany w systemie znakowania powinny koncentrować się na zwiększeniu czytelności przekazywanych informacji i wpływać na stopień ich zrozumienia przez konsumentów.
 rozpoczęły realizację Ogólnopolskiego Dobrowolnego Programu Znakowania Wartością Odżywczą GDA.
 Pierwszym etapem programu były warsztaty dla koordynatorów wojewódzkich i powiatowych - pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej. W czasie szkolenia uczestnicy mogli zapoznać się z zasadami systemu znakowania GDA oraz jego implementacji w Polsce.  Szkolenie prowadzili:  
E. Cogalniceanu – reprezentant Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów UE (CIAA), organizacji, która opracowała system GDA (Guideline Daily Amounts) na szczeblu europejskim. P. Cogalniceanu przedstawiła podstawowe założenia i ogólne zasady stosowania znakowania GDA.
A.Gantner – dyrektor generalny PFPŻ, który przedstawił sposób implementacji systemu GDA w Polsce oraz zaprezentował multimedialne przewodniki po systemie GDA dla przedsiębiorców i konsumentów (www.gdainfo.pl ). 
Prof. K. Krygier  omówił znaczenie Dobrowolnego Systemu Znakowania Wartością Odżywczą GDA dla zdrowia konsumenta.
M. Suchowiak, dyrektor Departamentu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia dokonała podsumowania pod kątem zgodności systemu z obowiązującymi przepisami.   Elena Cogalniceanu prezentuje podstawowe założenia systemu GDA opracowanego przez CIAA
  A. Gantner w trakcie przedstawiania zasad stosowania Dobrowolnego Systemu Znakowania Wartością Odżywczą GDA
 
 
 pełna lista aktualności
 
 |