Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kontrole żywności prowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną w punktach gastronomicznych
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej (PIS) zgodnie z kompetencjami sprawują nadzór nad produkowaną i wprowadzaną do obrotu żywnością pochodzenia roślinnego oraz żywnością pochodzenia zwierzęcego w obrocie.

W woj. małopolskim od 14 do 28 marca 2025 r. przeprowadzono ponad 300 kontroli sanitarnych w punktach gastronomicznych (zakłady małej gastronomii, restauracje), w których oferowane są do sprzedaży dania typu kebab.


Więcej informacji o kontrolach w woj. małopolskim


W trakcie kontroli urzędowych organy PIS sprawdzają na wszystkich etapach produkcji, przetwarzania i dystrybucji, czy żywność spełnia wymagania prawa żywnościowego.


Rutynowe kontrole w produkcji i obrocie żywnością mają na celu sprawdzenie przestrzegania przez podmioty wymagań dotyczących bezpieczeństwa żywności, a także przestrzegania wymagań higienicznych dotyczących m.in. warunków produkcji, transportu, przechowywania i sprzedaży żywności oraz warunków żywienia zbiorowego. Kontrole przeprowadza się zgodnie z terminami, rodzajami i zakresami, przyjętymi w harmonogramach kontroli, a ich częstotliwość zależna jest od oceny ryzyka dotyczącego m.in. rodzaju i zakresu prowadzonej działalności, rodzaju produktów i stosowanych procesów.


Zakres kontroli obejmuje m.in. :

  • ocenę jakości zdrowotnej żywności, surowców, półproduktów i wyrobów gotowych,
  • źródło pochodzenia surowców oraz produktów gotowych,
  • znakowanie produktów,
  • wymagania higieniczno-sanitarne w zakładzie w tym pomieszczenia produkcyjne, magazynowe, maszyny i urządzenia, linie produkcyjne, środki transportu,
  • stan zdrowia osób biorących udział w produkcji lub obrocie żywnością,
  • wdrożenie kontroli wewnętrznej m.in. wdrożenie i stosowanie zasad systemu HACCP oraz realizacji zasad dobrej praktyki higienicznej (GHP) i dobrej praktyki produkcyjnej (GMP).


Nadzór nad produkcją żywności pochodzenia zwierzęcego, w tym nad warunkami uboju, sprawują organy Inspekcji Weterynaryjnej.

 

Źródło: GIS



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij