Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Debata o eliminowaniu nieuczciwych praktyk handlowych w łańcuchu dostaw żywności
Wzmocnienie pozycji rolników w łańcuchu dostaw żywności to jeden z priorytetów polskiej prezydencji w Radzie UE. Właśnie temu zagadnieniu poświęcono debatę, która odbyła się 16 czerwca 2025 r. w Warszawie, podczas posiedzenia Komitetu Specjalnego ds. Rolnictwa (SCA).

Celem spotkania była ocena funkcjonowania unijnej dyrektywy w sprawie nieuczciwych praktyk handlowych (UTP) z perspektywy państw członkowskich oraz wskazanie możliwych kierunków jej dalszego rozwoju.

Wizyta w Centrum Medycyny Translacyjnej

Przed rozpoczęciem obrad członkowie SCA odwiedzili Centrum Medycyny Translacyjnej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Podczas wizyty zapoznali się z infrastrukturą badawczą uczelni, w tym nowoczesnymi laboratoriami wykorzystywanymi w pracy naukowej na rzecz rozwoju rolnictwa i sektora żywnościowego.

Silniejsza pozycja rolników – bardziej sprawiedliwy łańcuch dostaw

Dyrektywa (UE) 2019/633 z 17 kwietnia 2019 wprowadziła minimalny katalog zakazanych nieuczciwych praktyk handlowych między przedsiębiorstwami działającymi w łańcuchu dostaw produktów rolnych i spożywczych. Zobowiązuje także państwa członkowskie do zapewnienia skutecznego egzekwowania tych przepisów.

Polska prezydencja podkreśla, że zwiększenie siły negocjacyjnej rolników wobec silniejszych uczestników rynku – jak sieci handlowe czy zakłady przetwórcze – jest kluczowe dla budowy sprawiedliwego i konkurencyjnego rynku rolno-spożywczego w Europie.

Czas na ocenę działania dyrektywy UTP

Dyrektywa weszła w życie w 2019 r., a jej przepisy powinny być stosowane w państwach członkowskich od 2021 r. Termin przeprowadzenia pierwszego przeglądu jej funkcjonowania przez Komisję Europejską upływa 1 listopada 2025 r.

W tym czasie sektor rolny mierzył się z niestabilną sytuacją rynkową, fluktuacją cen i wzrostem kosztów produkcji. Te okoliczności pokazały, jak ważne jest skuteczne przeciwdziałanie nieuczciwym praktykom handlowym i jak istotna jest odpowiednia ochrona dostawców żywności.

Wspólna diagnoza, wspólne rekomendacje

Dyskusja zainicjowana przez polską prezydencję pozwoliła na wymianę doświadczeń państw członkowskich w zakresie stosowania przepisów dyrektywy UTP oraz ich egzekwowania. Wnioski z debaty posłużą jako podstawa do sformułowania rekomendacji dla Komisji Europejskiej dotyczących możliwych zmian w przepisach unijnych.

Źródło: MRiRW


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij