Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności 2025: „Nauka w działaniu” - od wiedzy do konkretów. Podsumowanie obchodów z udziałem Polski w Brukseli w ramach prezydencji polskiej w Radzie UEW czasach rosnących wyzwań dla globalnych systemów żywnościowych - od zmian klimatycznych po rosnące zagrożenia zdrowotne - nauka staje się nie tylko fundamentem, ale i siłą napędową działań na rzecz bezpieczeństwa żywności. Tegoroczne obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności (World Food Safety Day 2025) w Brukseli, zorganizowane zostały z aktywnym udziałem Polski sprawującej prezydencję w Radzie UE, z inicjatywy ekspertów Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Pokazały, jak kluczową rolę odgrywa wiedza naukowa w budowaniu odpornych systemów żywnościowych.Wydarzenie zorganizowane w dniu 10 czerwca 2025 r. przez Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS), Stałe Przedstawicielstwo RP przy UE oraz Biuro Łącznikowe FAO w Brukseli zgromadziło przedstawicieli instytucji unijnych, organizacji międzynarodowych – w tym FAO i WHO – oraz ekspertów z Polski i innych krajów członkowskich UE. Wśród gości znaleźli się m.in.: - Corinna Hawkes, Dyrektor ds. Systemów Żywnościowych i Bezpieczeństwa Żywności w FAO;
- Betül Vazgeçer, Wiceprzewodnicząca Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO;
- Sebastien Goux, Zastępca Szefa Jednostki ds. Stosunków Wielostronnych, DG SANTE, Komisja Europejska;
- Vittorio Fattori, FAO Food Safety Foresight Programme;
- Peter Hoejskov, Regionalny Ekspert WHO ds. Bezpieczeństwa Żywności.
Hasło przewodnie spotkania „Bezpieczeństwo żywności: Nauka w działaniu” doskonale oddawało jego charakter.
- Bez nauki nie byłoby możliwe tworzenie norm i standardów, wczesne wykrywanie zagrożeń, kontrola jakości ani zarządzanie ryzykiem. Nauka stanowi dziś fundament – często pozornie niewidoczny, ale niezbędny do tego, by zapewnić bezpieczeństwo konsumentom i stabilność całemu systemowi żywnościowemu – podkreślił dr Przemysław Rzodkiewicz, Główny Inspektor IJHARS, otwierając wydarzenie.
Corinna Hawkes, Dyrektor ds. Systemów Żywnościowych i Bezpieczeństwa Żywności w FAO, zaznaczyła, że „systemy żywnościowe same z siebie nie są bezpieczne — bezpieczeństwo żywnościowe to rezultat świadomych decyzji opartych na wiedzy i dowodach naukowych”. Wskazała również na konieczność przyjęcia holistycznego podejścia, które integruje aspekty zdrowotne, środowiskowe, społeczne i ekonomiczne.
Betül Vazgeçer, Wiceprzewodnicząca Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, przypomniała, że „Kodeks Żywnościowy to nie tylko zbiór norm i wytycznych, lecz uniwersalny język bezpieczeństwa żywności”. Podkreśliła znaczenie globalnej harmonizacji standardów oraz zapewnienia równego dostępu do wiedzy i narzędzi, szczególnie dla krajów rozwijających się.
Z ramienia Komisji Europejskiej głos zabrał Sebastien Goux, Zastępca Szefa Jednostki ds. Stosunków Wielostronnych w DG SANTE, który zwrócił uwagę na znaczenie współpracy instytucji unijnych w budowaniu globalnych standardów. „Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dostarcza dowodów naukowych wykorzystywanych zarówno na poziomie UE, jak i globalnym” – zaznaczył.
Vittorio Fattori z FAO, ekspert programu foresightowego, mówił o konieczności przewidywania przyszłych zagrożeń: „Foresight to narzędzie służące analizie długoterminowych trendów, takich jak cyfryzacja, zmiany klimatyczne czy nowe technologie. Pozwala ono na podejmowanie proaktywnych działań i wspieranie innowacyjności”.
Peter Hoejskov, Regionalny Ekspert WHO ds. Bezpieczeństwa Żywności, przypomniał, że „bezpieczeństwo żywności to nie przywilej, lecz fundamentalne prawo każdego człowieka”. Jego wystąpienie było wezwaniem do międzynarodowej solidarności i wsparcia państw z ograniczonymi zasobami.
Spotkanie, moderowane przez Sebastiana Żwana, Attaché ds. rolnych w Stałym Przedstawicielstwie RP przy UE, zostało bardzo pozytywnie ocenione przez uczestników. Atmosfera sprzyjała merytorycznej wymianie doświadczeń oraz nawiązywaniu nowych partnerstw na rzecz wspólnego celu – tworzenia bezpiecznego i zrównoważonego systemu żywnościowego.
Źródło: GiS
pełna lista aktualności
|