pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

06.12.2024


Nowa żywność. Jak uzyskać zgodność z przepisami

W czasach gdy na potrzeby branży spożywczej wprowadza się innowacje szybciej, niż urzędy są w stanie je zatwierdzać, producenci coraz częściej stają przed kluczowym pytaniem: czy składnik lub produkt nie podlega rygorystycznym przepisom rozporządzenia (UE) 2015/2283 w sprawie nowej żywności?

04.07.2025


Substancje słodzące w żywności

Stosowanie substancji słodzących w Unii Europejskiej jest uregulowane rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków do żywności.

30.06.2025


Nowy numer kwartalnika Food-Lex już dostępny!

W wydaniu 2/2025 jak zawsze znajdują się kompleksowe opracowania dotyczące kluczowych zmian prawnych i regulacyjnych dla branży spożywczej – zarówno z perspektywy prawa krajowego, jak i unijnego.

25.06.2025


Rozporządzenie nr 2025/40 w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych. Jak zmieni się świat opakowań w UE?

Rozporządzenie nr 2025/40 (PPWR) odnosi się do wszystkich opakowań wprowadzanych do obrotu w Unii oraz do wszystkich odpadów opakowaniowych, niezależnie od rodzaju opakowania lub zastosowanego materiału.

28.04.2025


więcej aktualności

Wiadomości

Podsumowanie działań MRiRW zrealizowanych w ramach polskiego przewodnictwa w Radzie UE

- Po sześciu miesiącach intensywnych prac, spotkań oraz debat chcę podkreślić, że rolnicy muszą pozostać kluczowym partnerem w dyskusjach, a dialog ze środowiskiem rolniczym będzie służyć wypracowaniu przyszłych najkorzystniejszych rozwiązań, które pozwolą na zachowanie konkurencyjności i opłacaln...

04.07.2025


Konsultacje założeń Rocznego Programu Prac na 2026 r. w zakresie programów informacyjnych i promocyjnych Komisji Europejskiej

Komisja Europejska 24 czerwca 2025 r. przedstawiła projekt założeń Rocznego Programu Prac, w którym zaproponowała priorytety, a także orientacyjny podział budżetu na rok 2026 w odniesieniu do programów informacyjnych i promocyjnych skierowanych na rynek wewnętrzny UE i rynek krajów trzecich.

03.07.2025


300 mln zł na technologie przyszłości. Zostań liderem innowacji z programem STEP

Program STEP to wyjątkowa szansa na dofinansowanie projektów w obszarach, które kształtują przyszłość europejskiej gospodarki – biotechnologii, zaawansowanych technologii cyfrowych i deep-tech oraz rozwiązań zeroemisyjnych. Właśnie te sektory uznano za strategiczne dla bezpieczeństwa i...

03.07.2025


Wiceprezes PFPŻ ZP Katarzyna Borucka została Prezeską Rady Reklamy

Z dumą informujemy, że Katarzyna Borucka, Wiceprezes Zarządu PFPŻ ZP, Przewodnicząca Komisji ds. Napojów i Wód, została wybrana na stanowisko Prezeski Zarządu Rada Reklamy na kadencję 2025–2027.

02.07.2025


więcej aktualności

Unijne prawo o klimacie przedstawia nowy sposób na dotarcie do 2040 r.

Komisja Europejska zaproponowała dziś zmianę unijnego prawa o klimacie, ustanawiając unijny cel klimatyczny na 2040 r. polegający na ograniczeniu emisji gazów cieplarnianych netto o 90 % w porównaniu z poziomami z 1990 r., zgodnie z wymogami wytycznych politycznych Komisji na lata 2024–2029....

03.07.2025


Komisja Europejska wprowadza nową strategię, dzięki której do 2030 r. Europa stanie się światowym liderem w dziedzinie nauk przyrodniczych

Strategia wsparta kwotą ponad 10 mld euro rocznie z obecnego budżetu UE, określa skoordynowane podejście w całym łańcuchu wartości nauk przyrodniczych. Jej celem jest przyspieszenie innowacji, ułatwienie dostępu do rynku i budowanie zaufania publicznego do nowych technologii, zapewniając, że przyn...

03.07.2025


Kluczowe działania KE w celu rozwoju gospodarki o obiegu zamkniętym

Komisja Europejska uruchomiła dziś szereg inicjatyw mających na celu przyspieszenie przejścia UE na gospodarkę o obiegu zamkniętym i przygotowanie gruntu pod akt o gospodarce o obiegu zamkniętym, który ma zostać przyjęty w 2026 r. Gospodarka o obiegu zamkniętym zwiększa konkurencyjność i wzrost go...

02.07.2025


Międzynarodowe porozumienie na rzecz zdrowia ludzi i ochrony środowiska - przy ONZ powstał panel naukowo - polityczny ds. chemikaliów, odpadów i zanieczyszczeń (ISPCWP)

W odpowiedzi na rosnące zagrożenia dla zdrowia ludzi i środowiska państwa członkowskie ONZ podjęły decyzję o powołaniu nowego międzynarodowego Międzyrządowego panelu naukowo-politycznego ds. chemikaliów, odpadów i zanieczyszczeń (ISP-CWP - z ang. Intergovernmental Science Policy Panel on Chemicals...

28.06.2025


więcej aktualności

Konsultacje społeczne nowelizacji przepisów UE w zakresie dobrostanu zwierząt

Do 16 lipca 2025 r. można brać udział w konsultacjach społecznych inicjatywy Komisji Europejskiej pn. Dobrostan zwierząt w gospodarstwach w odniesieniu do niektórych zwierząt: nowelizacja przepisów UE. Celem konsultacji jest zebranie szerokiego zakresu opinii i uwag na temat podjętej inicjatywy, a...

02.07.2025


Zapowiedź zmiany ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej

W wykazie prac legislacyjnych Rady Ministrów zamieszczono informację o planowanych pracach dotyczących zmiany ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz ustawy o Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

25.06.2025


Projekt ustawy zmieniającej ustawę o zmianie ustawy o rachunkowości, ustawy o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym oraz niektórych innych ustaw (projekt deregulacyjny)

Rada Ministrów przyjęła projekt ustawy zmieniającej ustawę o zmianie ustawy o rachunkowości, ustawy o biegłych rewidentach, firmach audytorskich oraz nadzorze publicznym oraz niektórych innych ustaw (projekt deregulacyjny), przedłożony przez Ministra Finansów. Projekt realizuje działania deregu...

17.06.2025


Zapowiedź projektu ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z wdrożeniem rozwiązań dotyczących zwalczania wylesiania i degradacji lasów

Do Wykazu prac legislacyjnych i programowych Rady Ministrów wpisany został projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku z wdrożeniem rozwiązań dotyczących zwalczania wylesiania i degradacji lasów.

16.06.2025


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Poznaj superfood, które pobudzi twój umysł jesienią

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle, ile konsumujemy każdego dnia[ii] – cztery razy okrążyłyby Ziemię! Ta sława ma swoją cenę – wiąże się z wieloma mitami, zw...

25.10.2024


Zdrowotna dezinformacja w sieci

Z opublikowanego w 2022 roku raportu Fundacji Digital Poland „Dezinformacja oczami Polaków” wynika, że zdrowie jest drugim co do wielkości (po klimacie i energii) obszarem objętym dezinformacją w polskim internecie.

09.02.2024


Rekomendacje dot. spożycia tłuszczów w „Zaleceniach żywieniowych w nadciśnieniu tętniczym”

Jeśli chodzi o roślinne produkty do smarowania pieczywa, mamy wspaniałą końcówkę roku! Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wraz z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH - PIB wydały właśnie e-book „Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym”, w którym przekazują m.in. porady...

21.12.2023


Nordyckie Zalecenia Żywieniowe

Nordyckie Zalecenia Żywieniowe promują dietę dobrą dla planety.

18.12.2023

więcej aktualności

Relacja z konferencji „Opakowania środków spoż...

W dniu 21 listopada 2024 r. w Warszawie odbyła się konferencja zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” pt. „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”. Partnerami konferencji były firmy Basell Orlen Polyolefins Sprzedaż Sp. z o.o. oraz CDM Sp. z o.o.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

W dniu 16 listopada 2023 r. odbyła się konferencja „Produkcja i dystrybucja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Biogazowni...

W dniu 25 października 2023 r. odbyła się konferencja pt.: „Biogazownie szansą rozwoju dla sektora przetwórstwa rolno-spożywczego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.
więcej

Wiadomości z firm

Marka Orbit® i grupa DRE$$CODE organizują letnie eventy

Już tego lata, marka Orbit® we współpracy z grupą DRE$$CODE organizuje miejskie wydarzenia z serii Summer City z myślą o młodej publiczności. Uczestnicy będą mogli spotkać się z członkami jednej z najbardziej rozpoznawalnych grup influencerów, zanurzyć się w wakacyjnym klimacie, posłuchać muz...

23.06.2025



35 lat Colian: od rodzinnej firmy Ziołopex w Piątku Wielkim do wiodącego gracza na polskim rynku spożywczym – teraz czas na globalny etap

W roku jubileuszu 35-lecia Grupa Colian potwierdza swoją silną pozycję w branży spożywczej. Firma, obecna na ponad 70 rynkach, łączy rodzinne wartości z nowoczesną strategią ekspansji i innowacji. Kulminacją obchodów była uroczysta gala 5 czerwca br. w Warszawie, podczas której przedstawiono dotyc...

13.06.2025



Praktyki Mars Polska po raz kolejny w raporcie FOB

10 czerwca Forum Odpowiedzialnego Biznesu opublikowało raport „Odpowiedzialny biznes w Polsce 2024. Dobre praktyki”. Firma Mars Polska po raz kolejny została wyróżniona za swoje zaangażowanie społeczne i odpowiedzialne podejście do biznesu. 5 inicjatyw realizowanych przez firmę zostało...

13.06.2025



POPisowa kampania Oranżady Hellena Musssująca wystartowała!

Od 2 czerwca br. Oranżada Hellena Musssująca z nową energią rozpoczęła letnią odsłonę działań w świecie Roblox, uruchamiając kampanię pod hasłem „POPisowe Obby Oranżady Hellena”. Tegoroczna edycja to mieszanka wybuchowej zabawy, angażujących wyzwań i nowości produktowej ̶ Oranża...

02.06.2025



Mars zobowiązał się przeznaczyć 27 mln dolarów na wsparcie rolników w redukcji emisji gazów cieplarnianych emitowanych przez gospodarstwa mleczarskie

Program Farmer Forward to pięcioletnia inwestycja Mars Inc., realizowana we współpracy z globalnym producentem nabiału i wieloletnim dostawcą – firmą Fonterra.

29.05.2025



Colian łączy siły z Gubor Schokoladen - niecodzienna fuzja na rynku słodyczy

Colian wspólnie z Gubor Schokoladen otwiera nowy rozdział w historii europejskiego rynku słodyczy. Dwie cenione firmy rodzinne łączą siły, by razem realizować strategię zrównoważonego wzrostu oraz budować przewagi konkurencyjne na rynkach międzynarodowych. Fuzja tak znaczących graczy oznacza wzaje...

06.05.2025



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Maciej Tomaszewski nowym Dyrektorem Generalnym w Hochland Polska

Z początkiem października Maciej Tomaszewski dołączy do Hochland Polska (właściciel takich marek, jak Almette, Valbon) obejmując stanowisko dyrektora generalnego. Zastąpi Piotra Knauera, który z końcem roku przechodzi na emeryturę.

29.08.2022



Mondelēz International raportuje postępy w realizacji celów zrównoważonego rozwoju

• 91% pszenicy potrzebnej do produkcji ciastek na terenie Europy pochodzi z upraw objętych programem Harmony. • 75% kakao pochodzi z upraw objętych programem Cocoa Life. • 100% wykorzystywanego oleju palmowego posiada certyfikat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). R...

27.06.2022



Co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne, ich rynek rozwija się w rekordowym tempie, a za pięć lat może być trzykrotnie większy

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej...

12.05.2022



Almette Chroni Łąki - rusza kolejna edycja 2022

W ubiegłym roku rozpoczęto program „Almette Chroni Łąki”. Kolejna edycja wystartowała w kwietniu, kiedy to obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. Tegoroczne hasło - Inwestujemy w naszą planetę – zainspirowało organizatorów programu „Almette Chroni Łąki” do sian...

06.05.2022



Almette Bez Laktozy – BEST PRODUCT 2021!

Almette Bez Laktozy zajął 1. miejsce kategoria FOOD w plebiscycie BEST PRODUCT 2021 organizowanym przez portal Ofeminin.pl. Według testerek jest „Absolutnie pyszny”, ma „Jakość na medal” i zasługuje na słowa „Kupię go ponownie”. Serki z tej linii powstają na baz...

05.04.2022



ŻYWIEC ZDRÓJ I GMINA JELEŚNIA POWOŁUJĄ FUNDUSZ WODNY

W ciągu najbliższych 4 lat firma dofinansuje inwestycje związane z rozwojem gminnej sieci wodociągowej, aby zwiększyć dostęp do wody dla mieszkańców Gminy Jeleśnia - dofinansowanie to wyniesie 2 mln zł. Porozumienie o podpisaniu Funduszu podpisali Wójt Gminy Jeleśnia - Anna Wasilewska oraz Dyrekto...

24.02.2022



więcej aktualności

Snickers® – legendarny baton, która podbija świat od 95 lat

Trudno wyobrazić sobie świat bez czekoladowych przysmaków. 7 lipca - Światowy Dzień Czekolady - to idealna okazja, aby poznać historię jednej z najbardziej kultowych słodkich przekąsek wszech czasów – batona Snickers®. Stworzony przez firmę Mars w 1930 roku, od dekad zachwyca połączenie...

04.07.2025



Ruszyła nowa aktywacja M&M’S®: Złap swoją paczkę i dołącz do zabawy

Kultowa marka M&M’S® ruszyła z nową aktywacją, zachęcającą do spędzania czasu wspólnie z rodziną i przyjaciółmi. W towarzyszącej kampanii loterii, która potrwa do 29 czerwca br., wygrać można vouchery na festiwale i koncerty.

05.06.2025



„Dwa to więcej niż jeden” – Twix rusza z nową platformą komunikacyjną

Globalna kampania „Dwa to więcej niż jeden” („Two is more than one”) marki Twix ruszyła w Polsce. Nowa platforma komunikacyjna skupia się na celebrowaniu radości z posiadania wszystkiego – bo Twix oferuje coś dobrego, i to razy dwa, nawiązując do unikalnej formy dwóch...

12.05.2025



José Mourinho, Aitana Bonmatí oraz Bukayo Saka w nowej kampanii Snickers®

Wystartowała najnowsza odsłona kampanii Snickers® „Wypadasz z gry?”, do której zostały zaangażowane znane osobistości ze świata piłki nożnej: José Mourinho, Aitana Bonmatí oraz Bukayo Saka. Marka nawiązuje do pozycjonowania „Głodny nie jesteś sobą”, tym razem prezentuj...

08.05.2025



ŻYJ BEZ OBAW - najnowsza kampania ProActiv

Największa dotychczas kampania marketingowa marki ProActiv ŻYJ BEZ OBAW ma na celu zwiększenie świadomości na temat wysokiego poziomu cholesterolu. Jednocześnie pokazuje, że zawierająca sterole roślinne ProActiv może być pomocna w walce z tym problemem*. W swoich działaniach ta innowacyjna marka F...

07.05.2025



Polacy zdecydowali - sernik królem wielkanocnego stołu 2025

Już od kilku lat, tuż przed świętami, w sondażu zainicjowanym przez markę KASIA Polacy wybierają swoje ulubione wielkanocne ciasto. W tym roku, już drugi raz z rzędu, zwycięzcą jest sernik! W rankingu ulubionych wielkanocnych ciast 2025 tuż za sernikiem plasuje się babka, a podium zamyka mazurek. ...

16.04.2025



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij